José de Udaeta va ser un dels primers homes en convertir-se en solista de castanyoles. Fins aleshores, l’instrument havia estat majoritàriament en mans femenines.

Comparteix aquesta novetat

És per això que en el Festival Udaeta sempre hi ha un espai per a aquest petit instrument de percussió, que José de Udaeta va estudiar amb Emma Maleras. De fet, Maleras va ser la intèrpret i pedagoga que va crear un mètode universal per a l’estudi de les castanyoles.

En la primera edició del festival, Katy Fernández i Carol Morgado Montore van fer sonar les castanyoles al pati del castell ribetà. L’endemà, la jove ballarina i coreografa Andrea Jiménez també les va interpretar, en la música escrita pel pianista i compositor Carlos Torijano.

En la segona edició, Belén Cabanes va tocar diversos tipus de castanyoles (de diferents tamanys, colors i sonoritats) al costat del piano d’Elisabet Raspall. Les dues artistes vilanovines van fusionar els sons més ètnics de la música ibèrica amb les harmonies impressionistes del món del jazz. I Margarita Ponce, en formació de trio amb els ribetans Andreu Miret i Bru Corbella, també les va fer repicar magistralment.

Enguany la solista convidada serà Montserrat Carles, una ballarina que també domina l’art de les castanyoles i que va formar part del grup Tocs, un cor de castanyoles liderat per la concertista Consol Grau. Per il·lustrar aquest article hem recuperat un vídeo de José de Udaeta amb el grup Tocs al Teatre Metropol de Tarragona en què el mestre, a més, és entrevistat.

Sabeu qui és la castanyolista que hi ha a la dreta de la imatge? Sí! És la Montserrat Carles.

 

TOCS Coro de Castañuelas con Jose de Udaeta. La Revoltosa