Castell de Ribes

la torre del castell és una de les icones del municipi de Sant Pere de Ribes

És l’origen mític de la població, documentat ja l’any 990 com a castell de Bell-lloc o de Ribes.

Va ser després d’una de les invasions del cabdill Almansor quan el bisbe Vives de Barcelona va otorgar una carta de franqueses i poblament per reedificar la fortalesa i repoblar el territori.
Al llarg dels segles castell va anar passant de mans entre senyors feudals, poders eclesiàstics i la família Ribes… fins que el 1620 va ser cedit al comú municipal.

José de Udaeta va recuperar el castell de la ruïna als anys 70

Durant la primera part del segle XX i fins acabada la guerra civil, la torre del castell va tenir diferents usos.

Fins i tot el de calabós (encara s’hi poden veure algunes pintades fetes per presos anònims). El ballarí i castanyolista José de Udaeta va recuperar el castell de la ruïna als anys 70 inventint-hi el seu patrimoni personal i impregnant les parets de personalitat artística.

El 27 de maig de 2021, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes va inaugurar la remodelació íntegra del castell, convertint-lo en un museu i en el Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural del municipi.

Així, el castell acull una exposició permanent que ofereix un recorregut dinàmic per la història mil·lenària del municipi a través de visites guiades.

El castell de Ribes (o de Bell-Lloc) està classificat des de 1949 com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Enlairat damunt d’un petit turó, la torre del castell de Ribes (de gairebé 20 metres d’alçada i 7 de diàmetre) presideix l’antic nucli de Sota-Ribes, la riera i la timba. L’envolten atzavares, argelagues i xiprers. Més avall, els pins del pont de la palanca li presenten vassallatge.