El Festival Udaeta
Castell de Ribes

El Festival Udaeta – Castell de Ribes es va iniciar la primavera de 2021, coincidint amb la inauguració del Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural del municipi al castell de Sant Pere de Ribes.

Es tracta d’un certamen amb actuacions de música i dansa en directe al pati del castell. La torre fa de teló de fons i caixa acústica en un espai que, per les seves dimensions, ofereix una experiència artística de proximitat al públic assistent.

Si el castell n’és el marc expressiu, la figura de José de Udaeta n’és l’element artístic inspirador. La seva figura transversal, d’alta volada artística, representa la sofisticació de la música ibèrica d’arrel més pregona. Per això el Festival s’estructura en quatre línies estètiques:

1. Flamenc tradicional

Amb predomini de les castanyoles i el ball (integrats en grups de petit format, amb presència d’elements tradicionals com la guitarra i el cajón).

2. Fusió ètnica

Amb presència d’elements jazzístics (amb una varietat que pugui anar del flamenco jazz al latin jazz, passant pel tango, ritmes d’anada i tornada, etc).

3. Música de cambra

Amb composicions influïdes pel folklore d’arrel ibèrica (des de Felip Pedrell, Manuel de Falla, Enric Granados, Joaquín Turina o Isaac Albéniz a autors actuals, com Joan Albert Amargós o Enric Palomar).

4. Dansa contemporània d’influència flamenca

Amb música interpretada en directe (l’estilització del moviment en petits grups instrumentals al servei de la dansa).

El Festival busca l’equilibri entre una programació integrada al mateix temps per noms consagrats, joves talents i artistes locals de nivell.