Festival Udaeta

música i dansa d'arrel ibèrica a Sant Pere de Ribes

El Festival Udaeta – Castell de Ribes es va iniciar la primavera de 2021, coincidint amb la inauguració del Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural del municipi al castell de Sant Pere de Ribes.

Es tracta d’un certamen amb actuacions de música i dansa en directe al pati interior del castell mil·lenari. La torre fa de teló de fons i caixa acústica en un espai que, per les seves dimensions, ofereix una experiència artística de proximitat al públic assistent.

Si el castell n’és el marc expressiu, la figura de José de Udaeta n’és l’element artístic inspirador. La seva figura transversal, d’alta volada, representa la sofisticació de la música ibèrica d’arrel més pregona.

La posada en marxa del festival i la seva direcció artística s’ha encarregat a Esteve Molero, un artista polifacètic que vetlla per un equilibri entre aquests quatre pilars estètics:

1. Flamenc tradicional

Amb predomini de les castanyoles i el ball (integrats en grups de petit format, amb presència d’elements tradicionals com la guitarra i el cajón flamenc).

2. Fusió ètnica

Amb presència o no d’elements jazzístics (flamenco i latin jazz, tango argentí, els ritmes d’anada i tornada cubans… i propostes personals d’autor).

3. Música de cambra

Amb composicions influïdes pel folklore d’arrel ibèrica (des de Felip Pedrell fins a Enric Palomar, passant per Granados, Falla, Toldrà, Turina, Albéniz, Amargós…).

4. Dansa contemporània d’influència flamenca

Amb música interpretada en directe (l’estilització del moviment en petits grups instrumentals al servei de la dansa).

El Festival busca l’equilibri entre una programació integrada al mateix temps per noms consagrats, joves talents i artistes locals de projecció.

MISSIÓ

Oferir un cicle d’esdeveniments musicals/escènics inspirats en la figura artística de José de Udaeta al pati del castell de Sant Pere de Ribes, sota el concepte “música i dansa d’arrel ibèrica”, durant el darrer cap de setmana del mes de maig. A més, la creació d’un segell estètic que pugui influir i inspirar actuacions durant la resta de l’any, amb l’associació de les entitats locals i dels equipaments municipals (especialment el teatre La Bòbila de Les Roquetes).

VISIÓ

Situar el festival com a referent de qualitat, amb la doble vocació d’homenatjar la figura de Jose de Udaeta i l’atracció de públic cap al castell i el municipi. Establir col·laboracions amb altres festivals, així com amb institucions acadèmiques, tant d’àmbit nacional com internacional. Exercir de motor dinamitzador tant d’activitats pròpies com d’activitats col·laboratives, convertint el teatre La Bòbila en centre de producció cultural.

VALORS

Qualitat artística, segell de qualitat cultural, motor inspirador i dinamitzador d’esdeveniments relacionats amb la música i la dansa d’arrel ibèrica, producció pròpia, col·laboracions en l’àmbit creatiu, aliança amb teatres i institucions artístiques, vocació internacionalitzadora, imant cultural, promoció econòmica.