El concert Manuel de Falla al Nou Món de la cobla Ciutat de Girona se centra en aquesta darrera etapa del mestre gadità. Es tracta d’una producció pròpia que s’estrena en el Festival Udaeta, ideada i dirigida per Esteve Molero.
Al redós del castell mil·lenari de Sant Pere de Ribes, torre erigida en èpoques de la Marca Hispànica, la cobla presentarà un repertori de gran compromís tècnic en forma de doble mestissatge: d’una banda, la formació instrumental de la Catalunya Vella, la cobla empordanesa; de l’altra, els ritmes aràbigs i andalusos, interpretats pel cajón flamenc. I encara més: la influència grega a través de la Mediterrània que es troba amb els ritmes d’anada i tornada dels indians que van provar sort al Nou Món.
Per a l’ocasió, la cobla convida dos artistes d’excepció: la castanyolista Montserrat Carles, companya d’escenari de José de Udaeta, i Enric Canada, percussionista especialitzat en músiques ètniques i folklore d’arreu del món. Dissabte 3 de juny a les deu de la nit al Pati del Castell. Adquireix aquí l’entrada!
REPERTORI
DANSA ESPANYOLA NÚM. 8 PER A PIANO (Enric Granados). Obra original per a piano en què el mestre Granados, amic de Manuel de Falla i deixeble com ell de Felip Pedrell, s’apropa a la forma sardana des del teclat del piano.
HIVERN (Baltsar Samper). Recuperació de l’única sardana escrita pel deixeble preferit de Granados, el mallorquí Baltsar Samper, qui també va emprendre com Falla el camí de l’exili arran de la Guerra Civil. Aquesta sardana només s’ha interpretat una vegada d’ençà de la seva estrena el 1936.
LA DANZA DEL MOLINERO (Manuel de Falla). Una de les peces més conegudes del mestre gadità, que forma part de l’obra El sombrero de tres picos. La tenora i el cajón flamenc comparteixen frases solístiques a ritme de farruca.
CANTALLOPS (Eduard Toldrà). El director d’orquestra Eduard Toldrà va dirigir bona part de l’obra de Falla. Eren, a més, amics. Cantallops recull la sonoritat ibèrica més autèntica, però adaptada a la cobla i a la forma sardana.
HOMENATGE AL MESTRE TOLDRÀ (Agustí Borgunyó). Pocs anys més gran que Eduard Toldrà, Borgunyó admirava al mestre vilanoví. Per això li va dedicar, des de Nova York )on treballava com a director i arranjador muscial), aquesta sardana tan ben construïda.
BORGUNYÓ A BELFORT (Esteve Molero). El director de la cobla Ciutat de Girona va guanyar el Premi Nacional Agustí Borgunyó l’any 2014, per unanimitat del jurat. En mostra d’agraïment i admiració al mestre, va escriure aquesta sardana que es basa en una melodia de les Danses Simfòniques de Borgunyó.
HOMENATGE A MANUEL DE FALLA (Joan Lluís Moraleda). Moraleda és un dels patriarques de la música de cobla, d’ençà de la seva obra reveladora Tirant lo blanc. Moraleda també mostra la seva admiració al mestre gadità a través de la forma sardana i del conjunt instrumental cobla.
EL AMOR BRUJO. Es tracta segurament l’obra més coneguda, més internacional, de Manuel de Falla. La cobla n’interpreta una suite que conté les irresistibles danses ritual del foc i del terror en un arranjament del seu director, Esteve Molero.
DANSA GITANA (Joaquim Serra). Considerat el Pompeu Fabra de la música per a cobla, Serra també es va interessar pel simfonisme ibèric, com en aquesta idiomàtica Dansa gitana, adaptada per a cobla per Francesc Cassú.
INTÈRPRETS
Òscar Sánchez, flabiol i tamborí
David Plans i Felip Morales, tibles
Josep Coll i Oriol Grèbol, tenores
David Hidalgo i Joan Remacha, trompetes
Eduard Figaró, trombó
Enric Estrada i Quim Burjachs, fiscorns
Eudald Sanllehí, contrabaix
Montserrat Carles, castanyoles
Enric Canada, percussions ètniques
Esteve Molero, director