Guzmán, Buforn i els sonets de Toldrà

Els sis Sonets per a violí i piano d’Eduard Toldrà es van estrenar el 28 de desembre de 1922 al Palau de la Música Catalana, en la interpretació del mateix compositor, al violí, i el pianista Ferdinand Motte-Lacroix. Poc més de cent anys després, els deliciosos sonets sonaran al pati del Castell de Ribes, en la versió de Francesc Guzmán i Josep Buforn.

Comparteix aquesta novetat

Els sis sonets de Toldrà tenen un paper central a Un sonet, com sona?, l’espectacle de producció pròpia del Festival Udaeta que es presentarà el diumenge 26 a la tarda.

Un sonet, com sona? vol compartir la forma poètica amb el públic a través de les explicacions i recitats del poeta Anton Ferret Baig, autor del llibre de sonets Perdent la por. A més dels poemes dits n’hi haurà de cantats, com els que interpretarà la mezzosoprano Inés Moraleda, entre els quals Tragèdia d’abril (música de Joaquim Serra per a un sonet de Josep Carner, en què es narra la història d’una poma que cau del pomer):

S’atansa al feble pomeró
d’on llisquen perles encantades
un ventisell enganyador
que espaordeix les flors rosades

¿quina de nostra munió
perquè siguem alliberades
se’n va amb l’oreig de companyó
que ama i occeix i tot debades?

S’emporta una el ventijol
vers un bassol amb clarianes
i un poc de núvol i de sol.

I ella finant en el bassol
veu que reflexen a son volt
altes i belles ses germanes.

Però a més hi haurà sonets instrumentals, com els que va escriure Eduard Toldrà. El músic vilanoví es va inspirar en diversos poemes per a la composició de la seva obra per a violí i piano. Toldrà no busca musicar els versos, sinó que s’inspira en ells per fer-ne una creació nova, una recreació. Per a la interpretació d’aquests sonets per a violí i piano el Festival Udaeta ha convidat dos músics que coneixen i estimen l’obra de Toldrà.

D’una banda, Josep Buforn, pianista que “té una extensa experiència com a pianista acompanyant, mestre repetidor i músic de cambra. També ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra Nacional de Catalunya (OBC) I la Banda Municipal de Barcelona. Actualment, en el seu rol de pianista acompanyant i correpetidor, la seva presència és requerida constantment per intèrprets reconeguts i prestigiosos a l’escena operística internacional. Col·labora també amb el Gran Teatre del Liceu i és pianista resident al Palau de la Música Catalana”.

De l’altra, Francesc Guzmán, violinista i compositor que coneix a fons els sonets de Toldrà perquè n’ha fet una versió per a orquestra de corda i violí solista. De fet, una part d’aquesta nova instrumentació signada per Guzmán es va presentar fa poc a Vilanova i la Geltrú, amb l’orquestra Camerata Eduard Toldrà amb Guzmán com a solista.

Ben aviat, el jove solista de violí compartirà una gravació en vídeo de la seva proposta, enregistrada al voltant de l’estrena vilanovina. Mentrestant, i per anar afinant les oïdes de cara al concert-espectacle del dia 26, us proposem l’audició del Sonetí de la Rosada en la versió de Guzmán- Buforn:

Sonetí de la Rosada – Eduard Toldrà. Francesc Guzman & Josep Buforn