José de Udaeta

ballarí, coreògraf i castanyolista

José de Udaeta (1919 – 2009) va ser una de les figures més importants de la dansa espanyola del segle XX.

A la seva Barcelona natal es va formar com a ballarí clàssic (amb Joan Magriñà, primer ballarí i coreògraf del Gran Teatre del Liceu barceloní) i a Madrid va aprofundir en la dansa espanyola, el flamenc i l’antiga escola bolera. Durant més de vint anys va estar de gira per Europa amb la seva companyia “Susana y José”, amb Suzanne Audéoud.
Després d’aquestes dècades de creació i interpretació d’espectacles propis va perfeccionar-se en la interpretació de les castanyoles (instrument del qual n’era col•leccionista) i va actuar al costat d’artistes com al costat d’artistes com Montserrat Caballé o Herbert von Karajan.

Udaeta va ser un dels primers ballarins clàssics que es va apropar i modernitzar el flamenc més pur.

Des de mitjan anys 70 va restaurar i residir al castell de Sant Pere de Ribes, amb la seva esposa Núria Font.

És per això que els inicis dels després prestigiosos cursos de dansa espanyola de Sitges (1973 – 1995) van començar en realitat al pati del castell de Ribes. En aquest mateix escenari es van enregistrar fragments d’un capítol de The Magic of Dance (una producció de la BBC anglesa presentada per la famosa ballarina Margot Fonteyn) en què Udaeta interpretava un parell de danses tradicionals ibèriques, un zapateado andalús i una jota aragonesa.

La seva particular revisió i actualització del ball flamenc, així com el seu virtuosisme amb les castanyoles el van fer mereixedor de diversos guardons, com el Premi de la Lliga Alemanya de Pedagogia de la Dansa (1987), el Premi Nacional de Dansa de la Generalitat de Catalunya (1995), la Medalla d’Or al Mèrit de les Arts de l’Ajuntament de Barcelona (2000) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2001).

A l’edat de vuitanta anys encara va crear i protagonitzar un espectacle titulat “El secret de la castanyola”.

(Premi de la Crítica al Festival de Jerez de 2004), al costat de la seva deixebla Belén Cabanes i de la pianista Marina Rodríguez. José de Udaeta va morir el 2009, a l’edat de noranta anys.

Visualitza aquí una entrevista a José de Udaeta, a càrrec de Margarita Cabero.