La càmera de Gina Jacas

30 artistes i 600 espectadors per a les 6 propostes d’arrel ibèrica del Festival Udaeta 2023. Aquestes són les xifres que demostren la consolidació d’un certamen que, en només tres edicions, es converteix en una oferta de referència per la seva qualitat artística.

Comparteix aquesta novetat

La càmera atenta de Gina Jacas ha copsat els millors moments d’un festival que va començar, a manera de pròleg, el 13 de juny amb l’obertura del Castell de Ribes dins la celebració internacional de La Nit dels Museus. Aquell vespre, en què el castell ribetà es va obrir de nit per primera vegada, la guitarra flamenca de Pol Sánchez i les castanyoles alegres de Montserrat Carles van donar la benvinguda als visitants, que van marxar amb la programació del festival a la butxaca.

El tríptic informatiu, acabat de sortir del forn, era una proposta d’Oriol Martí, que també va ser l’encarregat de dissenyar el cartell i l’actualització del lloc web del Festival Udaeta. De la comunicació general a les xarxes se’n va ocupar l’empresa Arc Gestió Cultural. 

L’inici oficial del festival va ser el 21 de maig, amb una doble programació a càrrec dels duets Itziar Espinar (soprano) – Héctor Valls (piano) i Mireia Tarragó (soprano) – Carmen Santamaría (piano). Les actuacions, dissenyades amb la complicitat de les associacions Pianíssim Garraf i Talent Femení, s’havien de realitzar a la placeta de la Casa del Terme, a Sota-Ribes, però la inestabilitat meteorològica va obligar a un canvi d’ubicació. Gràcies a les gestions del rector de la parròquia de Sant Pere de Ribes, Fermín Martín, i la col·laboració abnegada de Josep Juliachs, les actuacions es van traslladar a l’interior de l’Església Vella ribetana.

Carles Benavent, patriarca del nou flamenc, va protagonitzar el primer dels concerts al pati del Castell de Ribes, la nit del 26 de maig. Benavent, acompanyat per Roger Mas al piano i Aleix Tobias a la percussió, va interpretar una selecció de temes del seu bastíssim repertori, influït per noms mítics com Paco de Lucía, Chick Corea o Frederic Mompou.

L’endemà, l’elegància dels braços i la força dels peus del d’Ángel Espartero va recordar al públic que aquell vespre el mestre Udaeta hauria complert 104 anys. El ballarí va cloure la seva actuació convidant a l’escenari a dues artistes que van actuar a la primera edició del festival, el 2021: Katy Fernández i Carol Morgado Montore.

El divendres 2 de juny a la tarda, el celler Vega de Ribes de la masia La Serra va acollir la primera activitat cultural del festival no vinculada a un escenari, la presentació del llibre “60 classes de dansa del mestre Joan Magriñà”, de Concepció Campamà. L’acte va comptar amb una glossa del mestre Magriñà a càrrec de Carme Cavaller, presidenta de l’Associació LiceXballet d’antics ballarins del Gran Teatre del Liceu, i les improvisacions a la guitarra de Pol Sànchez. Finalment, l’enòleg Enric Bartra, va oferir al públic assistent la degustació de dos vins del celler ribetà.

La pluja va fer que la darrera de les actuacions també s’esdevingués a l’interior de l’Església Vella, un espai que s’incorpora així entre els emplaçaments del festival. La nit del 3 de juny, la cobla Ciutat de Girona va sonar a ple rendiment amb un repertori de gran exigència tècnica en què es van trobar les sonoritats d’Orient i Occident: Granados, Samper, Toldrà, Borgunyó, Molero, Moraleda, Serra i, és clar, Manuel de Falla. Els artistes Enric Canada (a les percussions ètniques) i Montserrat Carles (a les castanyoles) van completar aquesta producció pròpia ideada i dirigida pel responsable artístic del festival, Esteve Molero.

Èxit rotund, doncs, en aquest festival que organitza l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Per acabar, cal anomenar i agrair la participació de Fokum, Que no pari la festa, Piano per piano, Piano Servei, Àrtiac Produccions, Xavier Pascual, Artenviu, Wakeful Group, Restaurant el Casino de Can Tabaco, Restaurant Club Tennis by Chef Rino i Papyrus.