La Nit dels Museus arriba al castell

La nit dels museus
Un vespre de 1997, divuit museus de la ciutat de Berlín van obrir les portes de manera gratuïta, fins entrada la mitjanit. Va ser la primera Llarga Nit dels Museus, un fenomen avui plenament consolidat a tot Europa i en expansió al món. El Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural de Sant Pere de Ribes també s’ha sumat a aquesta iniciativa, que s’esdevindrà el 18 de maig.

Comparteix aquesta novetat

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes va inaugurar, el 27 de maig de 2021, la remodelació íntegra del nostre castell mil·lenari, convertint-lo en el Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural del municipi.

El castell de Ribes (o de Bell-Lloc) està classificat des de 1949 com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Enlairat damunt d’un petit turó, la torre del castell de Ribes (de gairebé 20 metres d’alçada i 7 de diàmetre) presideix l’antic nucli de Sota-Ribes, la riera i la timba. L’envolten atzavares, argelagues i xiprers. Més avall, els pins del pont de la palanca li presenten vassallatge.

La nit del 18 de maig, a partir de les 21h, el públic podrà entrar gratuïtament al recinte i visitar tant el pati com l’interior del castell.

A l’interior hi trobarà una exposició permanent que ofereix un recorregut dinàmic per la història mil·lenària del municipi, així com una sala dedicada íntegrament a José de Udaeta.

A l’exterior podrà veure la silueta nocturna del nucli de Sant Pere de Ribes, deixar-se bressolar per la brisa nocturna i escoltar les improvisacions pianístiques de Santi Escura.

El compositor i pianista Santi Escura donarà, doncs, el tret de sortida del Festival Udaeta, en el qual ja va participar el 2022. Aleshores el director del festival li va donar una sola consigna:

“Santi, pensa en Joaquín Turina i improvisa”

i d’aquí en van sorgir les composicions a temps real que el pianista vallesenc d’esperit empordanès ha titulat Iberian improvisations.

Art efímer, un material sonor volàtil i irrepetible, únic i preciós. Aquesta és la proposta del Festival Udaeta per a la nit més llarga del castell, la del 18 de maig.