Les cordes polzades de Pol Sánchez

“Sóc compositor, DJ i productor; un apassionat de la guitarra, però també toco altres instruments. (…) M’agraden gairebé tots els estils musicals, i he participat en projectes de jazz, flamenc, rock progressiu, world music i R & B”.

Comparteix aquesta novetat

Així es defineix Pol Sánchez en el seu web. L’artista va començar a tocar la guitarra quan tenia deu anys. L’ha estudiat a fons, i en diversos estils, de la mà de Chicuelo, Antonio Rey i Javier Guevara (pel que fa al flamenc) i Joan Eloy, Javier Abella i Alfons Enjuanes (en el terreny del jazz). Però a més, Sánchez s’ha interessat per les sonoritats dels instruments del Sud i de l’Est. Domina diversos instruments d’aquelles latituds, com:

El sitar, tradicional en la música de l’Índia i Pakistan. Es tracta d’un instrument de corda (en pot tenir entre divuit i vint-i-sis) amb un mànec molt llarg i una caixa de ressonància proporcionalment petita, feta sovint a partir d’una carbassa. El seu so suau però brillant s’associa a les músiques carnàtiques del Sud de l’Índia que a Occident va popularitzar Ravi Shankar.

El llaüt àrab, la història del qual es remunta a les antigues civilitzacions sumèries. És un instrument que ha viatjat entre Orient i Occident al llarg dels segles, sobretot a partir del XII, quan va arribar a Europa per quedar-s’hi. És l’instrument que apareix dibuixat al recull de cançons de l’edat mitjana Cantigas de Santa Maria, promogut per Alfons X el Savi.

I el mondol algerià, que té una caixa de ressonància allargada, amb forma d’ametlla. És un instrument més modern, renascut a Algèria a partir de les mandoles i mandolines del Renaixement europeu. Pot produir intervals menors al mig to, característica ideal per a la intepretació de la música àrab i turca.

En tots aquests instruments, de formes relativament semblants però d’estructures diferents, la destresa de l’intèrpret és especialment important. Ha de conèixer en profunditat els estils, els efectes, les inflexions més típiques. I això és el que sap fer Pol Sánchez, que ha viatjat i treballat pel Sud i per l’Est en diverses ocasions.

Pol Sánchez ja va participar en el Festival Udaeta el 2023, com a col·laborador. Enguany torna amb la seva banda, Pol Sánchez Project, preparat per posar la seva sapiència musical al servei d’una veu suggerent, la d’Inma Ortiz. Serà dissabte 25 de maig a la nit.

Pol Sanchez Project