Els “side artist” són aquells artistes que fan costat a un artista principal, l’acompanyen. Tant uns com els altres són imprescindibles per desenvolupar una bona actuació. No és una denominació de nivell, sinó de posició. Coneguem els “side artist” de la segona edició del Festival Udaeta.

Comparteix aquesta novetat

A l’inici del festival d’enguany sentirem els acords de la guitarra de Juan José Barreda, professor de l’Institut del Teatre de Barcelona. És un instrumentista format en el flamenc i en la música clàssica, que el 2015 va publicar el treball “Sentidos al aire”. Aquella mateixa nit, abans de l’espectacle “Jazztanyoles”, també sentirem les improvisacions al piano de Santi Escura qui, a més d’instrumentista d’altíssim nivell, és compositor i arranjador (les obres del qual publiquen les editorials DINSIC i NAXOS).

En el concert de Gabriela Grabowski hi haurà dos músics que, com ella, són docents de la Shine School of Music de Barcelona.

D’una banda, el violinista serbi Branislav Grbic, que també ha fet de “side artist” a Goran Bregovic, Rebecca Horn, Sara Montiel, Gloria Gaynor o Azúcar Moreno. I de l’altra, el violoncel·lista Jofre Gibert, format a Montserrat i a Barcelona en la tradició clàssica, però que coneix bé les músiques modernes i el jazz. Finalment, la guitarra portenya de Matías Spadaro, un artista multidisciplinari i autodidacta. Spadaro és, a més de músic, cineasta i dramaturg.

Els acompanyants de Pedro Javier González són dos músics amb una trajectòria molt sòlida.

Al baix, Guillem Aguilar, un altre cas de talent sorgit de Badalona i perfeccionat a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). I a la percussió, substituint al malaguanyat Roger Blàvia: David Domínguez, capaç d’integrar els ritmes ètnics en formacions de tota mena, fins i tot les més cambrístiques. Domínguez, a més d’actuar sota el seu propi nom, ha acompanyat a Montse Cortés, Duquende, Parrita, Chicuelo, Perico Sambeat o Ginesa Ortega entre molts d’altres.

Per a la cloenda del festival, dos artistes s’uniran al concert del tenor Andreu Miret i el pianista Bru Corbella. Peter Krivda és un violoncel·lista nascut i format musicalment a Eslovàquia, però que fa molts anys que viu a Ribes. La seva especialitat és la viola de gamba, instrument amb què ha enregistrat:

“The voice of Catalonia”

Es tracta d’una producció efectuada precisament a l’ermita ribetana de Sant Pau i editada per La mà de Guido. I finalment: Margarita Ponce, ballarina i castanyolista que va conèixer de prop a José de Udaeta. Ella mateixa us ho explica si cliqueu aquí.